Israël 1/5: Vertrek

Vandaag vertrokken naar Israël. Op uitnodiging van een zaken relatie om de fabrieken te bekijken van de productie van verspanende gereedschappen en tevens een korte rondreis door het land. Met een groep van 43 mensen gaan we vanuit Schiphol op pad. 31 incheck balies met vrolijke mensen die veelal op vakantie gaan en balie 32 van El Al. Nou daar zijn ze niet in de vakantie stemming. Ze staan in volle militair uitrusting met hun Uzi’s in de aanslag ons welkom te heten. Alvorens in te checken worden we onderworpen aan een security check waarin wordt gevraagd of we de bage zelf hebben ingepakt en of ik wapens of bommen bij heb. Op humor wordt geen prijs gesteld merk ik als ik antwoord “vandaag niet”.
Na het inchecken verloopt alles vrij soepel en met wat vertraging zitten we in het vliegtuig. Het is maar 4,5 uur vliegen naar dit kleine landje met 8 miljoen inwoners en iets groter dan Nederland. Bizar om te bedenken dat dit land meerdere oorlogen heeft gewonnen van meerdere landen tegelijk die vele malen groter zijn. Na een soepele vlucht komen we veilig aan in Tel Aviv. Bij de douane wordt een van onze groepsleden apart genomen en twee uur lang ondervraagd. En dat alleen maar omdat hij een Arabische achternaam heeft. Hij zal later met een andere groep alsnog aansluiten bij de groep.
In de bus horen we nog dat in het zuiden van Israël eenzijdig het staakt het vuren met de Palestijnen is geschonden, dus de stemming slaat om en opeens hebben we geen zin meer om ” ik heb een potje met vet” te zingen.
Een bewogen dag om tot in Isreal te komen. Ik ben benieuwd wat de dag van morgen ons gaat brengen, maar het is een leuke groep mensen en met het luchtafweergeschut op de duinen bij het hotel, kunnen we veilig slapen ……..

Aantal keer gelezen :427