Kreta 11/11: Laatste vakantiedag

Ik word achterna gezeten door mensen die roepen dat ik het terug moet geven. Ik ren een zijstraatje in maar daar staan nog meer mensen mij op te wachten. Het schreeuwend geluid van een politie sirene komt steeds dichterbij……. Het is 6:00 ‘s-morgens en het blijkt de wekker te zijn die mij uit mijn droom doet ontwaken. Een onmogelijke vroege tijd als je op vakantie bent, maar ik word om 6:35 opgehaald. De dames slapen door en kiezen ervoor om de laatste dag van onze vakantie aan het zwembad door te brengen. Ik wilde toch echt de langste kloof van Europa gaan lopen en dat gaat vandaag gebeuren. De Samaria kloof is 16 km lang en start op een hoogte van 1200 meter boven de zeespiegel. De 16 km wordt dus gebruikt om deze 1200 meter af te dalen vanuit het witte gebergte zoals ze dat hier noemen naar de zuidkust.
Als ik 10 minuten in de bus zit geeft onze gids Claudia aan dat we een plas en koffiepauze gaan inlassen! Na 10 minuten al ? Later blijkt dat er al mensen in de bus zitten die al om 4:45 in Cherso waren opgestapt, dus die waren wel aan een tussenstop toe.

Onderweg zien we weer veel onafgebouwde huizen, tenminste voor de belastingdienst onafgebouwd. Ik had het al eens gehoord maar het blijkt echt zo te zijn in Griekenland. Je hoeft pas belasting te betalen als je huis klaar is. Dus als je op de bouwtekening aangeeft dat er nog een verdieping bovenop gaat komen en je doet dat niet omdat je dat toch al niet van plan was, dan hoef je geen belasting te betalen. Om de fraude nog eerlijk te laten lijken, laten ze uit de staanders van het huis het betonijzer een halve meter uitsteken zodat het echt lijkt dat er nog verder gebouwd gaat worden. En zo zorg je er voor dat je land failliet gaat…
Wat denk ik ook met de belasting te maken heeft is dat hier ontzettend veel bontwinkels zijn. En geen nep, maar dure design bontmantels. In een land met een gemiddelde zomer temperatuur van 30 graden en een winter temperatuur die niet onder de 10 graden komt, is er voor de lokale bewoners geen markt voor zoveel bontwinkels. Waarschijnlijk is het belastingvoordeel zo groot dat het voor de grote hoeveelheid russische toeristen extra interessant is hier hun huisdier te kopen.

Na 1,5 uur rijden door de witte bergen van Kreta, komen we bij de ingang van de Samaria kloof. Voor de kogelgaten in de verkeersborden heeft onze gids van vandaag Claudia overigens een andere verklaring: Niet dronken automobilisten, maar bruiloftgangers die hun schietkunsten aan elkaar willen tonen met borden als doel. Op bruiloften wordt namelijk vaak in de lucht geschoten als traditie. We praten hier wel met name over wat traditionelere kleine dorpen.

Het is weer een bloedhete dag en we beginnen met goede spirit aan de afdaling. Dat doet iedereen overigens, kinderen lopen het eerste stuk springend, zingend en grijpen iedere uitsparing in een rots aan om zich in te verstoppen. Na een paar kilometer is dat omgeslagen in sjokken en zeuren dat het zo heet is en dat ze moe zijn en ik laat ze gelaten achter mij.
Een jong stel dat ook aan de tocht is begonnen heeft al na 15 meter lopen onenigheid omdat hij te snel loopt en hij geen hand wil geven. Ik denk dat voor sommige mensen deze tocht een bootcamp kan zijn om zichzelf te leren kennen en relaties een beproeving van houdbaarheid zullen zijn…
Het is ook echt heet, het lichaam schreeuwt continue om vocht. Ik denk dat ik over de hele loop zo’n 3 a 4 liter water heb gedronken wat er overigens net zo snel weer uit gaat via de porieen die op alarmfase rood functioneren. Onderweg zijn er voldoende watertap mogelijkheden, allemaal afkomstig uit natuurlijke waterbronnen aldaar.
Het is een zware maar prachtige tocht door beboste berghellingen, rivierbeddingen een riviertje en paden. Onder het wakend oog van de brandende zon die de temperatuur naar 36 graden opstuwt, doe ik precies 5 uur over over de tocht om aan het einde een welverdiende ijskoude halve liter achter over te slaan om het vocht tekort aan te vullen.

Omdat er aan het einde van de tocht alleen maar een dorpje is zonder toegangswegen, gaan we met de langzaamste boot die ik ooit heb meegemaakt omdat hij met de voet makkelijk is bij te houden, terug naar de bus om huiswaarts te keren.

Ik schrijf deze blog in het overdreven vrolijk beschilderde Sunweb vliegtuig van Transavia terug naar Amsterdam. Ik voel de vliegtuigen om ons heen ons uitlachen om ons uiterlijk, maar dat doet me niets. De voorpret die we hadden voordat we vertrokken uit Den Bosch om op Kreta op vakantie te gaan, diezelfde voorpret is er nu om naar huis te gaan. De pret om een normaal brandende zon te hebben en misschien wel regen, de pret om in je eigen zachte bed te slapen met onder je hoofd geen postzegel maar een kussen, de pret van een eenvoudige bruine boterham met kaas, de pret om de hond weer te zien ondanks haar gebrek aan mondhygiene, de pret om neer te kunnen kwakken op je eigen zachte bank en op TV via het nieuws te zien hoe veel slechter een ander het heeft, de pret om met een ontspannen kringspier op je eigen WC wel een keer lekker te kunnen poepen, de pret om je kinderen weer te zien die niet zijn meegegaan, de pret om weer te kunnen werken en belasting te mogen betalen zodat je land niet failliet gaat.

Ja, het is goed zo …

 Laatste vakantiedag3

Laatste vakantiedag1

Laatste vakantiedag2

Laatste vakantiedag4

Laatste vakantiedag5

Aantal keer gelezen :765

Reacties

  1. 1

    Hennie van der Velden zegt

    Geweldig Maarten hoe jij de dingen omschrijft, wat een verhaal weer en zo zie ik toch weer wat een rot leven jij hebt. Maar je hebt het verdiend. Binnenkort mogen we weer aan de bak hahahaha

  2. 2

    Ton Bijlaart zegt

    Ik zie dat ik eerder ongewenst een reactie heb achtergelaten die de werkelijkheid niet weerspiegeld van jouw fantastische belevenissen. Sommige mensen kunnen beter maar geen touch screens gebruiken en al zeker niet met een onnatuurlijk gebogen scherm…. Maarten van Teeffelen, mooi verhaal alweer en ik zie er naar uit om jouw blog te volgen als je maandag weer aan de slag gaat.

  3. 3

    Anne-Marie Hofhuis zegt

    Ons huis is ook nog niet af . Ik ga nu beginnen met belasting ontduiken maar weet niet hoe
    ik dat moet doen. Ik ga in ieder geval heffing vragen voor mondhygiëne voor skye