Kreta 10/11: Safari

Als je aan safari denkt, dan denk je aan dieren. Dieren die in Afrika rondlopen die je anders alleen in de dierentuin ziet. De safari op Kreta hebben wij vandaag gedaan. In een jeep met z’n vieren met in totaal negen Jeeps. Vanuit het Noorden waar wij zitten, rijden we dwars door de bergen op verharde en onverharde wegen de Kretaase natuur in, met als tussen bestemming de Zuidkust van Kreta. Vrijwel direct worden we geconfronteerd met een voorrangsbord vol met kogelgaten dus de schrik zit er al direct in. Heel gaaf om lekker te toeren door de bergen. Buiten geiten, schapen en onze eigen twee huisolifanten die ik steeds in mijn binnenspiegel zie, komen we geen andere dieren tegen. Wel mooie vergezichten en we zien Kreta vanuit een geheel andere kant. Als tussenbestemming staat Preveli op het programma. Preveli is een prachtig mooi palmenstrand en alles wat ze er vooraf van hebben gezegd is waar. Schitterende kustlijn met prachtige rotspartijen die oprijzen uit een diepblauwe heldere zee.
Na een lekkere lunch vlak bij het strand gaan we richting de zee. Voordat we bij het strand zijn moeten we wel het bekende tafereel van trap op, berg af, berg op en trap af afwerken. Het is dus even zweten voordat we op onze bestemming zijn. De branding is van kiezels dus dat is even doorbijten en pijnlijk voor de voeten. Ook het water is best koud. Omdat het hier al een paar dagen 35 graden is, is ook het strand, dat wel van zand is, gloeiend heet. Direct achter het strand ligt het palmenbos waaronder wij onze handdoeken hebben neergelegd, lekker in de schaduw. Na dik twee uur te hebben gereden in een open Jeep, zijn we aardig oververhit en willen we snel het water in. Dit water is knap koud, veel kouder dan we gewend zijn en verwacht hadden.
Als we eenmaal in het water liggen, zien we een staaltje echte mannen voor onze ogen opgevoerd worden. Ik heb het er wel vaker over, maar niet over de grenzen van de echte man, want die zijn er wel degelijk. Er komt een sportieve man uit het palmenbos, die door de dames als een aantrekkelijke verschijning wordt beoordeeld. Naast zijn sportieve uiterlijk valt op dat hij geen slippers draagt. Op zich misschien niet raar, maar ik schat de temperatuur van het zand toch zeker wel op 50 graden. Nonchalant en zelfverzekerd, wat een echte man over het algemeen is, loopt hij richting de zee. Na een pas of 10 begint zijn gezicht te betrekken en slaat een lichte paniek toe. Hier had hij niet op gerekend, dat het zo heet zou zijn. Op dat moment kan ik mij precies voorstellen wat er in het hoofd van deze stoere bink om gaat. Binnen enkele secondes speelt er in zijn hoofd een complex proces van oorzaak en gevolg af. “Ik moet terug, want dit voelt echt niet goed”, “ja maat, ik kan echt niet terug want dan sta ik voor lul”, “Auauauw het doet pijn !”, “doorlopen dan maar!”. Op dat moment gaat hij steeds sneller lopen, maar dat ziet er natuurlijk niet uit. Kleine pasjes en een beetje springend baant hij zich in een steeds sneller tempo met een steeds pijnlijkere grimas op zijn gezicht een weg door het zand de zee in. In de branding aangekomen wacht hem een nieuwe verrassing: het genot van de afkoeling teniet gedaan door de scherpe stenen die in zijn voet snijden. Hij komt tot stilstand want het water is te koud om zomaar in te duiken waardoor de blik op zijn gezicht een mengelmoes is tussen een orgasme en het uithijgen na een 42 km lange marathon. Die mannen kunnen ook niks hebben hoor ik jullie dames al zeggen.

Het wordt tijd om verder te gaan met de Jeeps. Sommige jeeps wisselen van bestuurder en de auto tijdens een vroege tussenstop, die voor ons stond, had problemen met de hellingtrek proef. We stonden allemaal maar 50 cm van elkaar en het was een lichte heuvel naar boven. Dan komt het er op aan dat de volgorde van helling trekken goed wordt uitgevoerd. De bestuurdster kwam, voordat ze in de gaten had dat de handrem los was maar de auto niet goed in zijn 1 stond, met een doffe klap tegen onze auto aan waardoor wij tegen de auto achter ons aan kwam en zo verder. Het mocht de pret niet drukken, die jeeps kunnen het wel hebben..

Safari op Kreta1

Safari op Kreta2

Safari op Kreta3

Safari op Kreta4

Safari op Kreta5

Safari op Kreta6

 

Aantal keer gelezen :479