Groepsgedrag

Wegens het afgelasten van een voetbalwedstrijd die ik vandaag moest fluiten, ben ik maar gaan hardlopen. Ik loop dan van huis over de dijk langs de maas en weer terug door de wijk.
Opvallend hoe mensen in de vrije natuur zich gedragen.

Normaal gezien zeg je elkaar niet vaak gedag onderweg als je elkaar tegenkomt. Vroeger deden we dat wel. Ik weet nog van vroeger dat we met onze ouders vaak gingen wandelen en iedereen die je tegenkwam, daar werd “hallo” tegen gezegd. Een normaal verschijnsel wat naast harde kuiten ook een schorre keel opleverde. Vandaag zag je weer een voorbeeld van groepsgedrag. Onderweg kom je fietsers, wandelaars, hardlopers en gemotoriseerd verkeer tegen. Uitsluitend de hardlopers die je tegemoetkomen of je op uiterst zeldzame momenten, zo af en toe en alleen omdat ik het toelaat, inhalen, zeggen elkaar goedendag. Niet de fietsers, niet de wandelaars. Hetzelfde gebeurt als ik ga mountainbiken en we zien het onderweg allemaal ook met de motorrijders die naar elkaar zwaaien, mits lid van dezelfde motorbende om moordpartijen te voorkomen natuurlijk. Eigenlijk raar en ook jammer. Als ik namelijk aan het fietsen ben, zou ik graag iets willen zeggen tegen een hardloper als ik die tegenkom. Maar alleen omdat ik geen gymschoenen aan heb, maar een fiets onder gebonden heb, hoor ik niet meer bij die groep. Ik betrap mij er overigens wel op dat ik bij het uitlaten van de hond vaak goedendag zeg tegen willekeurige mensen die ik tegenkom en dat dit altijd wordt beantwoord, dus we kunnen het wel. Het is latent aanwezig en we hebben maar een klein zetje nodig om net even uit dat isolement te kruipen. Gewoon buiten je comfort zone stappen en even niet mee te werken aan de individualisering van de maatschappij doet geen pijn. Ik weet niet of Mark Rutte dit ook bedoeld heeft met zijn Participatie maatschappij, maar ik vind van wel. Ik vind dat we niet meer bang voor elkaar moeten zijn, maar geïnteresseerd moeten zijn in die ander en daar voor uit moeten komen. In de kroeg en op feestjes doen we het ook, dus waarom niet op straat ? Ik roep dus iedereen op elkaar onderweg aan te spreken, die buurman van twee huizen verderop waartegen je nog nooit iets hebt gezegd, vandaag als je hem tegenkomt wel goedendag te zeggen.

Ik had het deze week eigenlijk ook wel kunnen wensen tijdens het uitlaten van de hond. Deze week waren er namelijk enorm veel vallende sterren en op één avond heb ik drie prachtige vallende sterren voorbij zien komen. Ik moet toegeven dat ik op dat moment met het wensen erg individualistisch te werk ben gegaan, ik verwacht de komende dagen drie miljoen euro op mijn bankrekening….

Zucht .....

Zucht …..

 

Aantal keer gelezen :1388

Reacties

  1. 1

    Anne-Marie Hofhuis zegt

    Wij zijn van de verdeel club . Dus maarten ! Als er veel geld binnen komt behoor ik tot de vrienden / fam club . Ja laten wij dat afspreken

  2. 5

    lotje vromans zegt

    Mooi voornemen en het siert je dat je er eerlijk voor uit komt wat je wensen zijn.