De Zomer is voorbij

Jammer, de zomer is voorbij. De zomer was voorbij op 8 september toen Joost Zwagerman door zelfmoord om het leven kwam. De zomer was zeker voorbij toen het Nederlands voetbal elftal definitief werd uitgeschakeld voor het EK volgend jaar. Door oranje is zelfs de zomer van 2016 al voorbij voordat hij is begonnen. De zomer was drie weken geleden ook al voorbij toen de eerste pepernoten in de winkels kwamen te liggen. Hij was voor mij definitief voorbij toen het 3-jarige Syrische kindje Aylan Kurdi op 3 september dood aanspoelde op het strand van de Turkse badplaats Bodrum. Het strand waar ik in het verleden zelfs de zomer heb ingeluid tijdens een voorjaarsvakantie in mei.

De zomer was voorbij toen de stroom vluchtelingen in Europa in de open lucht moesten overnachten bij 5 graden Celsius. Vluchtelingen die de zomer gebruiken om te vluchten voor het geweld. En juist nu de zomer voorbij is en wij met zijn alleen op vakantie zijn geweest of in ieder geval leuke dingen hebben kunnen doen, gaan sommigen als dollen te keer tegen die mensen die op zoek zijn naar veiligheid en een toekomst. Natuurlijk mogen we ons zorgen maken over de onverwachts grote stroom mensen die op ons af komen. Zeker mogen we vragen stellen en meedenken over hoe hier verstandig mee om te gaan. Maar laten we de warmte van de zomer eens gebruiken om je te verplaatsen in hun situatie en ons afvragen wat we zelf zouden doen met ons gezin in zo’n situatie ? En inderdaad, veilig zijn ze ook in het vluchtelingenkamp in Turkije of waar ze aankomen in Griekenland, dus daar hoeven ze niet voor door te reizen. Maar na jaren ellende, ga je ook op zoek naar een toekomst en daarom reis je door.herfstkleuren

Maar ik heb makkelijk praten, ik heb geen AZC in mijn achtertuin, maar ik heb wel Polen in mijn achtertuin waar we totaal geen last van hebben, ik weet niet of dat telt ? Zeker, als honderden vreemde mensen in je wijk komen wonen, mag je natuurlijk ongerust zijn en vragen stellen. En ja, er gebeurt af en toe wat dat niet door de beugel kan en op moet worden ingegrepen, maar laten we niet bij voorbaat alles afschieten en dwarsbomen.

Jammer, de zomer is voorbij. Hij is voorbij omdat ik de prachtige herfstkleuren overal zie verschijnen die de straten schitterend kleuren en de bossen tot schilderijen maken. Hij is voorbij omdat het over een tijdje kerst is en we lekker met z’n allen samen kunnen zijn en met beetje geluk een witte kerst gaan krijgen. De zomer is voorbij want we hebben al twee keer heerlijk stampot gegeten en ik verheug me nu al op de zelf gemaakte erwtensoep.  Gelukkig, de zomer is voorbij !

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

 

Aantal keer gelezen :598

Reacties