We worden alsmaar wijzer

In het proces van wijzer worden, vinden er lichamelijke en geestelijke processen plaats, die het leven er over het algemeen niet eenvoudiger op maken. Het voordeel van een hogere wijsheid verkrijgen, door sommige mensen ook wel ouder worden genoemd, is wel dat je door ervaring en eerder opgedane wijsheid met minder kijken steeds meer gaat zien. Dat komt doordat je al veel gezien hebt in je leven, dus je hebt minder informatie nodig om het gehele plaatje te zien. Jongeren moeten veel meer kijken om hetzelfde te zien als wij. Deze filosofische uitspraak zegt misschien iets over mij, maar het zegt ook iets over iets wat met wijsheid op een gegeven moment niet meer is te compenseren. Het zegt iets over een tekortkoming die mij een tijdje terug is overkomen. Het is iets waar ik als man niet graag over praat. Het is niet direct iets waar ik me voor schaam, maar ik loop er ook niet mee te koop. Sowieso praten wij mannen niet graag over onze tekortkomingen, het is dus een grote stap voor mij om in het openbaar deze tekortkoming op te biechten en mij hier kwetsbaar op te stellen.

Dit specifieke tekortkomingsproces gaat een aantal fases door. De eerste fase is de irritatie over de tekortkoming zelf. Het ongemak en de hinder in het dagelijks leven.
De volgende fase is de ontkenningsfase waarin je het probleem bagatelliseert en niet al te serieus neemt. Je gaat het aan andere zaken wijten en het probleem vooral niet bij jezelf zoeken.
Daarna kom je in de acceptatiefase terecht, de fase waarin er geen ontkenning meer mogelijk is omdat de feiten overduidelijk zijn en het niet meer is te ontkennen.
In de laatste fase, de oplossingsfase, wordt het probleem aangepakt bij de wortel en de oplossing geïmplementeerd. Deze implementatie begint met een verlegen bezoek aan de winkel en een schuchter rondkijken of je geen bekende mensen ziet. Het schaamtegevoel en ontkenningsfase zijn nog niet geheel uitgewerkt en zitten nog latent diep in je lijf. Na een consult en een testfase ben je definitief overtuigd en ga je tot aankoop over. Na de aankoop ga je snel naar huis en ga je het op een afgelegen plekje in het huis uitproberen of het in de praktijk echt werkt. En van dat moment af kun en wil je niet meer zonder. Het wordt je beste vriend, je steun en je toeverlaat. Het geeft je nieuwe inzichten, deuren gaan open en extreem kleine wijsheden komen nu ook voor jou beschikbaar. Het wordt er eerst eentje van de Blokker, voor 3 euro. Pas veel later wordt het er een van veel meer geld van de opticien, de leesbril ……….

Ik en mijn leesbril

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

 

Aantal keer gelezen :697

Reacties

  1. 1

    kenny van teeffelen zegt

    Hahaha, dan kan je in ieder geval wel weer goed zien en zodoende wijzer worden!