Dubai


De motoren bulderen als we met ons vliegtuig los van de warme Arabische grond komen om onze weg naar huis te beginnen. De bulderende motoren brengen me terug naar eerder die dag toen ik in de onstuimige branding van de warme zee zat weg te dromen over mijn eigen leven en het leven om mij heen. Ik ben een week in Dubai bij vrienden. Dubai ligt in de Verenigde Arabische Emiraten wat wordt ingesloten door Saoedi Arabie, Oman en Quatar. Niet zo ver van de onrust gebieden Irak en Syriƫ.

Dubai by night

Dubai by night

Ik zit op het strand als de biddende geluiden uit de schelle luidsprekers, die hoog op de minaretten van de Moskee staan, op ons neer strijken. Door het geluid heen zet een opmerking van een paar Nederlandse toeristen die naast mij zitten mij aan het denken. In de branding dreunt de opmerking nog na en ik vraag me af waar de opmerking van een vrouw aan haar dochter vandaan komt: “Wat zou je liever doen: trouwen met een Moslim en het geloof aannemen of de dood?”. De opmerking komt wellicht voort uit de dreiging die ze dagelijks op de televisie ziet van het Moslim extremisme en de bijbehorende angst die haar meester heeft gemaakt. Wellicht is het de angst dat haar dochter met een terrorist zou trouwen of is het onbekende wat haar zo bang maakt? Ze zou eens om haar heen moeten kijken. Ze zou eens moeten willen zien dat ze tussen allerlei gelovigen en ongelovigen van over de hele wereld zit, zonder angst en in vrede.

Dubai is een interessante stad om meerdere redenen. Het ligt in een overwegend Islamitisch land met westerse invloeden. Een woestijnklimaat met een bloeiend toerisme, een land waar geen belasting hoeft te worden betaald omdat ze kunnen leven van de olie wat ze vroeger hadden en de pacht op de grond die ze nu aan bedrijven en hotels berekenen.
Het is een land waar boerka’s, thobes (witte Sjeik jurk) en honkbalpetjes samen over straat gaan en elkaar respecteren. Het is een land waar niemand arm is, want iedereen heeft werk. En heb je geen werk als buitenlander, dan moet je land uit, zo lossen ze dat hier op.

De grootste moskee ter wereld

De grootste moskee ter wereld

We ontdekken Dubai op verschillende manieren. De gigantische Malls zijn voor de dames een cultureel hoogtepunt om tussen dat pracht en praal van marmere vloeren en designwinkels hun slag te slaan.
Wij mannen kiezen voor de woestijn. Met een 5,7 liter 400pk 4×4 de woestijn in om te crossen. Door het mulle zand de heuvels in waardoor we ons wanen in een race van Parijs Dakar.

Halverwege in de woestijn

Halverwege in de woestijn

We bezoeken de Sjeik Zayed-moskee in de hoofdstad Abu Dhabi, de grootste moskee ter wereld. Het is een indrukwekkend en prachtig gebouw.
We gaan naar het Formule 1 circuit in Abu Dhabi waar de laatste race van het seizoen zal worden gereden over drie weken. We kunnen de verleiding niet weerstaan en kopen twee tickets voor de race. Over drie weken ben ik er dus bij!

Een bezoek aan het Formule 1 circuit

Een bezoek aan het Formule 1 circuit

We leren Dubai van haar mooie kant kennen. Veel over-de-top gebouwen en winkels. Prachtige mensen met verschillende culturen die elkaar respecteren en accepteren. Natuurlijk is het hier wat makkelijker want er is geld, veel geld. Criminaliteit is er nauwelijks, want er is geen armoede en iedereen heeft uitzicht op een toekomst, mits je een baan hebt. En toch vind ik Dubai een voorbeeld voor de wereld om te zien hoe verschillende culturen kunnen samenleven. Een voorbeeld voor mensen die andere culturen niet vertrouwen. Dubai is een voorbeeld voor die vrouw die aan haar dochter vraagt om te kiezen tussen het onbekende of de dood. Ze zou zich moeten schamen voor haar wantrouwen tov het onbekende. Ze is hier in Dubai en heeft een vakantie met oogkleppen besteld en dat is jammer. Het is jammer dat ze de onbekende medemens niet wil leren kennen want dan zal ze zien dat haar angst zal verdwijnen als ze hoort dat de vrouw waar ze angst voor heeft tegen haar dochter zegt: “Al Salam Alaikum”, Vrede over u.

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

 

Aantal keer gelezen :457