De race van je leven

Op de laatste dag in Dubai en Abu Dhabi brengen we door op het strand. Even genieten van de zomer alhier voordat we ons de komende maanden gaan overgeven aan herfststormen en winterse buien in Nederland.

Het hoofddoel van onze reis was de race van Max Verstappen tijdens de Formule 1 van Abu Dhabi. De race die Max wat saai vond en wij eerlijk gezegd ook. Je gaat voor de spanning en spectacel, voor sensatie en genot. Maar je hebt het niet altijd in de hand. Je hebt niet altijd de mogelijkheid de race te controleren of te beinvloeden. Max is pas tevreden als hij de race heeft gewonnen. Max is pas echt blij als hij wereldkampioen is, als hij het ultieme doel heeft bereikt.

Toch is dat niet helemaal waar. Als je alleen maar gelukkig wordt van het einddoel, zou de race er naar toe niet leuk zijn. Het winnen van de race is wel het doel, maar de weg er naar toe maakt hem blij. De weg er naar toe is wat hem motiveert om altijd maar door te gaan en er alles voor over te hebben en het ook vol te houden ook al wordt je geen kampioen.

Het leven is ook een race. Een race naar het doel om oud en gelukkig te worden. Maar dat doel is niet de motivatie om iedere dag op te staan en naar school of naar je werk te gaan. Het doel op zich is niet de reden van ons bestaan. Het is het racen wat ons drijft en gelukkig maakt.

Zoals Max dit seizoen heeft ervaren met zijn uitvalbeurten door mechanische pech of foute beslissingen, hebben wij dezelfde effecten in onze race van het leven. Sommige zaken hebben we niet in de hand. Ziekte en noodlot kunnen ons treffen waardoor we de race soms veel te vroeg moeten beeindigen.
Criminelen en terroristen proberen ten koste van anderen de eindstreep te halen wat meestal niet lukt.

Onverwachts geluk kan onze race versterken of verstoren. Als je er onverwachts een coureurtje bij krijgt bijvoorbeeld net als je een scherpe bocht in je leven aan het maken bent, heel onhandig. Wanneer je een slippertje maakt kan dat je race volledig verpesten en je relatie beeindigen.

Ik loop door de branding tussen honderden mensen die met een makkelijke race bezig zijn anders ben je hier niet. Ik kijk over de zee en weet dat aan de overkant de race veel moeilijker is zo niet onmogelijk. In door oorlog en geweld verscheurde landen is het moeilijk racen.

Ik lig weer terug op het strand in Dubai. Mijn race is even onderbroken voor een pitstop, een hele goede pitstop…..

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

Aantal keer gelezen :176