Dubai

Hoe groot kan de overgang zijn, hoe klein is onze wereld eigenlijk geworden en hoe snel gaan de ontwikkelingen op dit moment? Vragen die binnen een uurtje of 12 allemaal duidelijk geworden zijn.

Ik word uit mijn droom ontwaakt door de wekkerradio die een klassieker uit de zeventiger jaren ten gehore brengt. De zeventiger jaren staan niet bekend als de meest vooruitstrevende jaren in de geschiedenis. Het is 6:00 uur wat voor mij een uitzonderlijk vroeg uur is om het bed te verlaten. Vandaag heb ik een afspraak bij een bedrijf dat geïnteresseerd is in onze Smart Solutions. We leveren softwareoplossingen die een productiebedrijven van een conventionele fabriek in een Smart Factory kunnen laten veranderen. Een slimme fabriek waarmee je vanuit een software cockpit een compleet actueel overzicht krijgt van alle mensen en productiemiddelen in je fabriek. Niet zo voor de hand liggend, want 90% van de bedrijven werken nog met een traditionele automatisering: je loopt alle mensen en productiemachines langs om te weten hoe het gaat. Tijdrovend, inefficiënt en nooit actueel.

De afspraak verloopt zeer positief, het bedrijf ziet de meerwaarde en wil de stap naar een papierloze fabriek graag maken. Ik vervolg mijn dag richting Schiphol. We gaan een weekje naar Dubai en Abu Dhabi. Vrienden bezoeken en de laatste Formule 1 wedstrijd van het seizoen bijwonen.

Ik reis papierloos. Via mijn mobiele telefoon de tickets besteld en betaald via de app. De bevestiging per email gekregen en de tickets in mijn mobiele wallet bij de hand. Gisterenavond met het mobieltje ingecheckt en op het vliegveld vandaag met de mobiele boardingkaart de koffers digitaal zonder aanvullend personeel gedropt en de securitycheck en het instappen digitaal doorstaan. Papierloos.

Eenmaal in het vliegtuig worden we veilig in Dubai afgeleverd, en geniet ik onderweg van wat films, een hapje en een drankje en van Monique, die met me mee gaat. Een van de films is de Film The Crircle. Een film met Emma Watson en Tom Hanks die gaat over het internetbedrijf ‘The Circle’. Het bedrijf linkt persoonlijke gegevens van klanten aan elkaar middels hun universele systeem, waardoor gebruikers een volledig eigen online identiteit krijgen in een tijd van beschaving en transparantie. Deze aanpak blijkt minder rooskleurig te zijn wanneer persoonlijke data in de verkeerde handen terecht komt. Een zeer actueel thema wat een blijk in de toekomst geeft, maar de toekomst staat al voor de deur. Deze zogenaamde toekomst is al werkelijkheid geworden als ik in Dubai aankom en bij de douane mijn gegevens digitaal worden gecheckt middels een camera waar ik in moet kijken en digitaal al mijn gegevens worden gecontroleerd door een strenge Dubainaar in wit katoenen klederdracht. Ze weten wie ik ben, hoe vaak ik al in Dubai ben geweest en of ze iets van mij te vrezen hebben. Niets van dat laatste en ik mag mijn reis voortzetten en zet voet in de warme woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten.

Een heerlijke smeltkroes van Arabische cultuur met Westerse invloeden op 6 uur vliegen afstand. Bij vrienden aangekomen wacht mij naast de warmte van de 30 graden Celsius en brandende zon de warmte van de omhelzing van Ton, mijn vriend die ik te weinig zie. Bij zijn huis aangekomen wacht mij ook een stuk papier waarvan ik blij ben dat die niet papierloos is: De tickets van het Formule 1 weekend in Abu Dhabi dat vrijdag begint. Een weekend van schreeuwende motoren, rokende banden en prachtige auto’s. Geen virtuele omgeving, geen software cockpit of Smart Factory. Geen online identiteit. Nee dit weekend lawaai, stank, prachtige auto’s, hamburgers en bier, heerlijk ….

 

Aantal keer gelezen :153