Kerst 2017

Een periode waarin de wereld om je heen heel erg klein wordt. Het hele jaar ben je druk met je werk, je gezin en de wereld om je heen. Een wereld die we niet meer begrijpen, niet meer snappen waarom er mensen zijn die het leven van anderen willen verwoesten. Verwoesten vanuit een overtuiging die niet klopt en alleen maar voortkomt vanuit een teleurstelling over hun eigen leven. En dan is het makkelijker anderen hiervoor verantwoordelijk te stellen in plaats de oorzaak bij jezelf te zoeken.

Mar dan is het kerst. Een periode waarin we ons allemaal terugtrekken in onze eigen vertrouwde omgeving van huis. familie en vrienden. Met Skyradio, Spotify of vanaf eerste kerstdag de Top2000 aan en zoveel mogelijk oude, gezellige kerstmuziek luisteren. Geen kranten lezen, geen nieuws kijken. Niet luisteren wat voor onrecht en ellende er in de wereld gaande is, die moet maar even wachten. We maken onze wereld even heel erg klein. Zo klein dat we het gevoel hebben dat we er controle over hebben. Eventjes geen invloeden van buitenaf, even geen gedoe.

Maar vanzelfsprekend is dat allemaal niet. Op een gegeven moment, zeker als de kinderen ouder worden, heeft iedereen een paar families en vriendengroepen om rekening mee te houden. Het wordt toch een periode van keuzes maken. Gaan we naar onze ouders of naar die van mijn vriendje of vriendinnetje. Gaan we überhaupt naar onze ouders of doen we iets bij vrienden. Bij ons valt de balans nog goed uit. De kinderen komen naar ons om kerst te vieren.

Ik verheug me op mijn kleine wereldje de komende dagen. De Indische luchten van het eten voor eerste kerstdag vermengen zich met de malse lucht van een duurzame Engelse Boers&boers kalkoen die in de koelkast licht te ontdooien om zijn onvermijdelijk einde tegemoet te gaan. Ik verheug me op de open haard die gaat knisperen en de vreugde van de kadootjes die onder de kerstboom liggen te wachten om onderdeel van ons kleine wereldje te worden.

Vanuit ons kleine wereldje wens ik iedereen heerlijke kerstdagen en een gezond 2018 toe, want over een paar dagen zitten we weer in de grote boze buitenwereld, dus eventjes extra genieten.

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

 

Aantal keer gelezen :85