Sri Lanka 2

Voor de een was het een heerlijke nacht, voor de andere een onrustige. Hoe het ook zij, een nieuwe dag staat ons te wachten. Een dag in het teken van het rekruteren van Kayleigh die in Delhi is gestrand en deze ochtend rond 8:30 een nieuwe poging gaat wagen om in Sri Lanka aan te komen. Het is ook een dag van religie. We gaan ons vandaag bezighouden met katholieke kerken en hindoestaanse en boeddhistische tempels. 69% van de Srilankanen is boeddhistisch en dat is aan alles te merken.Vandaag is het de dag van de volle maan, een vrije dag voor iedereen in Sri Lanka. We bezoeken een vishaventje die kleine haringen vangen om ze als vers te verkopen op de naastgelegen vismarkt. De harinkjes die ze niet vers kunnen verkopen worden op het strand gedroogd. Tijdens de lunch komen we de gedroogde harinkjes tegen die we dan ook gaan proeven en lekker smaken.

We gaan daarna naar een katholieke kerk die de Portugezen ooit eens hebben gebouwd toen ze als eerste Sri Lanka bezet hebben. Na de Portugezen kwamen de Hollanders die op hun beurt weer verslagen werden door de Engelsen die daarna heel India koloniseerden en hun stempel het meest op het land hebben gedrukt. Kayleigh’s rekrutering verloopt voorspoedig want Khilak, onze gids, heeft geregeld dat ze bij de kerk wordt afgezet als wij daar zijn. Zo geschiede dan ook zodat we vanaf vandaag met z’n achten bij elkaar zijn en de reis echt kan beginnen.

Onderweg naar onze volgende bestemming komen we talloze gelegenheden tegen van mensen en bedrijven die in het kader van de feestdag gratis eten en drinken uitdelen aan iedereen. Langs de weg staan dan ook mensen met gele vlaggen heftig te zwaaien om aan te geven dat er eten of drinken te krijgen is. Een prachtig voorbeeld hoe mensen elkaar helpen niet om er beter van te worden, maar gewoon om samen te zijn en het feest te vieren. Prachtige hindoestaanse tempels en processies van mensen in schitterende kledij. Zwaaiende mensen onderweg als we rijden tussen de rijstvelden en bossen van palmbomen. We eten verse Lycee vruchten die we onderweg bij een kraampje kopen die alleen in juli en augustus beschikbaar zijn en genieten daarna van een lekkere lunch.

Gisterenavond zat ik met Jeffrey en Kenny nog uit te blussen van de reis op een binnenplaatsje van het hotel onder het genot van een sigaartje en een whisky, gemasseerd door de verkoelende wind van de op de achtergrond vredig ruisende Indische Oceaan. We vroegen ons toen af of er vervelende dieren op dit eiland zouden zijn. Onze conclusie was dat het waarschijnlijk zou blijven bij olifanten en apen. We vinden alles goed, als er maar geen slangen zijn want daar hebben we het niet op, die gladjanussen. Apen hebben we onderweg en vooral bij de tempels veel gezien. Ook veel straathonden die ze community honden noemen, honden van iedereen dus. Bij aankomst bij ons volgende hotel waar we drie nachten zullen verblijven, heeft Thilak nog een laatste mededeling: “Ik wil jullie niet bang maken, maar wel een waarschuwing meegeven. We zijn nu in het droge gedeelte van Sri Lanka aangekomen waar zo’n 120 soorten slangen verblijven waarvan er 6 soorten extreem giftig zijn”. Dankjewel Thilak, dat is precies wat we niet wilde horen. “Als je dus je kamer uitgaat,”, vervolgt hij zijn horror toespraak, “neem dan een zaklantaarn mee zodat je ziet waar je op gaat staan”. Einde toespraak, beging van een onheuglijk gevoel waarmee we de nacht in gaan, die al om 19:00 begint want dan is het al donker. Als we nou in een gewoon hotel hadden gezeten was het niet erg want dan blijf je gewwon binnen, maar nee we zitten in prachtige losstaande huisjes in een parkachtig gebied….

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

Aantal keer gelezen :149