Enkhuizen

Wel eens in Enkhuizen geweest? Wel eens op een terras gezeten en naar de mensen gekeken? Vast wel, maar wellicht niet in Enkhuizen. Bijzondere mensen die Enkhuizenaren.

Eerst naar het Zuiderzeemuseum geweest in Enkhuizen. Een gigantisch buitenmuseum en een interessant binnenmuseum. Het buitenmuseum is een aardig groot dorp wat zich afspeelt rond de jaren 1900. Met veel bedrijvigheid en zelfs een paar woningen die gewoon bewoond zijn. Vooral een paar gepensioneerde mannen die bijvoorbeeld het oude postkantoor, school en de boerenleenbank bemannen. Je spreekt ze kort aan en de vocale golf komt op gang zodat je niet meer wegkomt.
Later zitten we op het terras en zien bijzondere karakters voorbijkomen. Het terras met een perfecte oplossing voor echtgenoten die niet van winkelen houden:

Het begint met een overdressed duo, strak in een linnen pak vol met kreukels, van twee mannen, waarvan de jongste duidelijk een voorkeur voor mannen heeft. Met zijn duidelijk oudere partner gaan ze naast ons zitten en genieten zichtbaar van bitterballen en een kopje tomatensoep. Een wonderlijke dunne man in een joggingsbroek waarvan de ene pijp tot onder zijn knie rijkt en de andere tot zijn enkel. Een verliefd stel wat in de inmiddels dalende regen als man in een felroze poncho loopt en zijn vriendin in een blauwe. Pizzabezorgers op de fiets in de inmiddels stromende regen in dunne poloshirtjes, brutale kraaien die door de lokale bewoners met koffiekoekjes worden gevoed. Een pizza restaurant waar we wat gaan eten vol met vliegen en fruitvliegjes. Bijzondere stad, bijzondere Enkhuizenaren….

De volgende dag maken we een flinke boswandeling met een mooie tussenstop op het strand van het ijsselmeer in het Rijsterbos en maken onze dag compleet met een lunch en Formule 1 kijken in Sneek. In het sportcafe vraag ik een paar uur van te voren of er Formule 1 gekeken kan worden. Wat twijfelend zoekt de vrouwelijke serveerster bevestiging bij haar mannelijke collega die de kantekening maakt dat Heereveen wel moet voetballen, maar met meerdere TV’s moet het kunnen. Om 14:30 aangekomen zitten er alleen maar Formule 1 liefhebbers binnen en ziet de enkele Heerenveen fan zijn club kansloos met 3-5 verliezen tegen Feyenoord. Met een P3 van Max in de zak verlaten we tevreden het cafe om na het eten van een heerlijke Ribeye ons weer klem te zetten in onze bedstee.

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

Aantal keer gelezen :64