Sri Lanka 10

Golven die ruisend tot rust komen op de stranden van Sri Lanka. Met dat geluid worden we wakker om de dag weer aan te vangen. Een klein guesthouse Fort Bliss dat wordt gerund door twee prettige mannen met een sterk ontwikkelde vrouwelijke kant. Het ontbijt wordt geserveerd in een stijlvolle herenkamer met de bediening door een van de voornoemde heren. Hij legt zijn hand op mijn schouder nadat ik aan de eettafel heb plaatsgenomen. “Buddha style haircut” lacht hij me toe als hij de bestelling gaat opnemen en hij zijn hand net iets te lang op mijn schouder houdt zodat als hij wegloopt zijn rustende hand op mijn schouder tot een strelend gebaar wordt omgevormd waardoor hij mij met rillingen verdwaasd achterlaat. 

Een bizar mooie fruitschaal met gebeeldhouweeld fruit wordt op de tafel gezet. De gebakken eieren worden met behulp van worstjes, tomaten en ketchup tot gezichten vormgegeven en geserveerd.

Jammer dat Brian zijn sleutel in de kamer laat liggen en de deur in het slot dicht trekt, zodat het personeel het hele ontbijt lang bezig is geweest om de kamer open te krijgen bij gebrek aan een loper. Met een lach op onze gezichten nemen we afscheid van het Hotel en haar bijzondere duo.

Via een schildpadden kweek en opvangtehuis waar honderden eieren worden uitgebroed en uitgezet in de oceaan komen we op onze laatste bestemming aan. Drie dagen strandvakantie in een luxe beach resort Tangerine Beach genaamd. Even tot rust komen van een enerverende vakantie waar we ontzettend veel dingen hebben gezien en gedaan.

Het zit er weer op. De laatste avond gaat Kenny invulling geven. Hij heeft de omgeving verkend en met Tuk-tuk chauffeurs gesproken waar het leuk is om naar toe te gaan. Over het algemeen is Sri Lanka niet de plek in deze tijd van het seizoen om te feesten maar als Kenny iets regelt dan wil hij feesten. Hij regelt vier tuk-tuks want we gaan met 12 man vanavond. De prijs wordt afgesproken en omdat je maar niet voorzichtig genoeg kunt zijn bevestigen we de prijs nog een keer voordat de karavaan op weg gaat naar een 22km verderop liggend stadje. Na een rit van drie kwartier ongeveer drinken we wat in een mooie bar-restaurant om het rond 24:00 voor gezien te houden. De karavaan tuk-tuks keert terug en de vier broers die de tuk-tuks besturen maken er een wedstrijdje van. Dat is nou niet iets waarvan je zegt: “Zo dat is verstandig”. Nee dat is niet verstandig. Op een gegeven moment rijden er twee tuk-tuks naast elkaar op de verkeerde weghelft. Onze tuk-tuk rijdt ongeveer een kilometertje of 40 per uur als we langs de weg een man zien zwaaien met een lamp. Iedereen is daardoor afgeleid en als we onze blik naar voren richten, kijken we recht in twee grote witte lampen die snel dichterbij komen. Op zich geen onbekend verschijnsel op Sri Lanka omdat ze allemaal inhalen terwijl het eigenlijk niet kan. Maar omdat iedereen daar rekening mee houdt gaat iedereen wel opzij en gaat het meestal goed. Deze koplampen gingen echter niet opzij. Ze bleven ons recht aankijken en onze chauffeur heeft het nu ook door en gaat vol in de ankers als we slippend en piepend net naast de neus van een vrachtwagen tot stilstand komen.

Ietwat opgewonden komen we bij ons hotel aan, betalen de chauffeurs het afgesproken bedrag en gaan het hek door van het hotel. “Hello sir”, roept een van de broers naar Kenny. “More money” vervolgt hij. Wat dan gebeurt is een over en weer gesteggel met als doel twee keer het bedrag te krijgen dan was afgesproken. In het begin vriendelijk en lachend en eindigend in een bedreigende sfeer waarbij steeds meer mensen zich gaan bemoeien. We besluiten het afgesproken bedrag te betalen en niets meer. we lopen weg. Onder bedreiging dat ze de politie gaan bellen en een klacht bij het hotel gaan indienen negeren we deze gasten en sluiten een mooie dag af door er een zwart randje omheen te strikken.

Sri Lanka betekent letterlijk ‘mooi eiland’ en die naam wordt eer aan gedaan. Het is een mooi eiland met mooie mensen. We danken Thilak voor zijn educatieve lessen tijdens de reis. We prijzen Ajith de chauffeur voor zijn stuurmanskunsten en Ravi zijn assistent voor zijn hulp en gulle lach. Ik bedank Monique, Jeffrey, Kenny, Kayleigh, Brian, Joyce en Jessie voor hun heerlijke bijdrages op hun eigen unieke manier. Allemaal verschillende karakters, niemand is hetzelfde. Een hollandse groentensoep die na twee weken Sri Lanka flink voller is geworden door de unieke ervaringen die we met elkaar hebben mogen delen en pittiger door de curry.

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

Aantal keer gelezen :317