Sri Lanka 9

Lekker geslapen in een prima Hotel waar we gisterenavond in ons eigen voortuintje de dag hebben kunnen afsluiten onder het genot van een whisky en een sigaartje. Omdat we geen druk programma hebben, vertrekken we pas om 9:00 uur om naar onze volgende bestemming te gaan.

Halverwege de rit langs de zuidkust van Sri Lanka stoppen we even langs de weg om een gele kokosnoot te drinken. Met een verfrissende en wat zoete smaak in onze magen vervolgen we onze weg.

We arriveren bij het weeshuis Somawathi Home voor kinderen die een of meerdere ouders hebben verloren tijdens de Tsunami, althans dat is het oorspronkelijke doel geweest. Nu zijn het allerlei kinderen met hun eigen verhaal die er verblijven. Een project wat met behulp van een Nederlandse vrouw Marja van Leeuwen is opgezet. 79 kinderen tussen de 6 en 15 jaar. Leuk om daar eens te kijken. We hadden grote plannen om met de kinderen contact te maken en wat te voetballen, maar het is zondag en ze zitten geboeid een film te kijken. Weinig aandacht voor ons als toeristen, ze zien dit soort groepen blijkbaar veel vaker. We doen een ruime donatie en nemen afscheid van het weeshuis.

We zijn in Galle aangekomen om te overnachten. Een gezellige vestingstad in het uiterste zuiden van Sri Lanka. We verkennen de stad en ‘s-avonds drinken we wat in de smalle straatjes van Galle. Brian zit in een hoekje van het terras ingebouwd tussen de muren. Het is vrij warm en Brian klaagt daar over. Jessie zegt: “Ja, maar je zit ook in een hoek van 90 graden!”. Je hebt er niks aan, maar Jessie heeft wel humor.

Thilak heeft een tuk-tuk ritje geregeld door de stad. Met vier tuk-tuks gaan we op pad. Na een korte rit door het centrum eindigen we de rit voor ons hotel, welliswaar met drie ipv vier tuk-tuks. Er wordt wat heen en weer gepraat en er wordt gebeld want het duurt wel lang. Eindelijk komt de vierde tuk-tuk met Joyce en Jessie en is de groep weer compleet.

De rustige en warme Indische oceaan kan ook geweldadig zijn. We bevinden ons in het Tsunami gebied die hier in 2004 op Sri Lanka 40.000 slachtoffers heeft gemaakt. Stil worden we als we de andere kant van deze prachtige oceaan leren kennen. Bij een herdenkingsmonument is een grote gravure van de grootste treinramp uit de geschiedenis weergegeven. De trein die op het bewuste moment in 2004 tmet 1500 passagiers aan boord hier vlak langs de kust reed en vol op de zijkant wordt geraakt door een 4,5 meter hoge golf die de trein volledig verwoest en 1200 passagiers de dood in jaagt. Tijd om stil te zijn….

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

Aantal keer gelezen :126