De overgang

Hoe lang hou je dit vol? Hoe veel kun je hebben als mens zijnde, hoe kunnen wij mannen dit nog volhouden? Vragen waarmee ik al weken rondloop zonder het antwoord te vinden.
Toen ik vijftig werd, heb ik dat feit gedragen als een man zoals mannen dat doen. Het feit accepteren en doorgaan. Niet te lang bij stilstaan en niet terugkijken want dat heeft toch geen enkele zin. Nu Monique bijna vijftig wordt, ben ik het slachtoffer van haar fase in dit leven. Zeker, een relatie is geven en nemen, er voor elkaar zijn en nog meer van dat soort goedbedoelde onhandigheden. Maar dat overgang gedoe, daar hoef ik toch geen last van te hebben? Of ik het met haar twee dochters al niet zwaar genoeg heb.

De balans in ons huis is compleet verstoord nu mijn twee zoons en dochter op zichzelf wonen en Brian bijna bij zijn vriendin woont. Een gezin balans van drie vrouwen en een man is niet gezond, dat snapt iedereen. Gespreksonderwerpen waar je niets mee kunt, TV programma’s die totaal niet matchen en een ontoegankelijk badkamer als gevolg van overtollig maandverband, smeerseltjes en shampoos.

Gewelddadigheden ook. Toen ik laatst Jessie een opvoedkundige correctie moest geven. Ik geef haar een soort van kieteldood als even daarna Joyce zich met haar volle gewicht op mij stort om vervolgens haar ivoren wachters in mijn vlees te plaatsen. Als je dan denkt dat Monique mij te hulp komt, kom je bedrogen uit. Monique heeft het te druk met de overgang en is met haar zoveelste opvlieger bezig. Het zweet breekt haar aan alle kanten uit als ze zich van overtollige kleding ontdoet.

Dan moet ik het maar van mijn nachtrust hebben, het enige waar niemand iets tegen kan doen. Totdat ik vannacht in een keer wakker schiet van een valwind die zich in onze slaapkamer aan het ontwikkelen is. Ik kijk verschrikt rond of er een raam open staat en een winterstorm zich een weg naar binnen baant. Nee, het raam is dicht, maar Monique heeft met een plotselinge actie de dekens van zich afgegooid om zich met een handwaaier koelte toe te waaien om haar zoveelste opvlieger de baas te worden. Als dit tafereeltje zich nog twee keer die nacht voltrekt, snak ik naar haar volgende overgang, die komt toch wel he?

[jetpack_subscription_form title=”Abonneer je op mijn Blog via E-mail”]

Aantal keer gelezen :101

Reacties

  1. 1

    Arjan zegt

    Moge,

    Man ik was al blij toen ik na een dochter een zoon kreeg. En nu 14 jaar later hebben we samen een seizoenskaart bij Sparta om af en toe even weg te zijn met de mannen. Het voetbal is maar bijzaak maar om je zoon geadopteerd te zien worden door de mannen om ons heen is wel leuk om mee te maken.
    Dus als je er ff uit wil dan regel ik wel een kaart voor je Maarten.
    Gr Arjan
    P.s. Met mijn meiden gaat het gelukkig ook prima .